O nama

KK Lovćen Cetinje

O nama

Košarka na Cetinju počela je da se igra nakon završetka Drugog svjetskog rata. Košarkaški klub Lovćen nastao je kao košarkaška sekcija Gimnastičkog društva sa Cetinja.

U neposrednoj blizini starog fudbalskog igrališta, u Njegoševom parku, 1947. godine, izgrađeno je prvo košarkaško igralište na Cetinju.

Prvo učešće Lovćena na nekom takmičenju bilo je na trećem Prvenstvu Crne Gore u juna 1949. godine na Cetinju. Pored Lovćena, na ovom turniru učestvovali su jos titogradska Budućnost, kotorski Bokelj i pljevaljski Rudar.

Od 1952. godine, košarkaško prvenstvo u Crnoj Gori organizovano je u dva dijela: takmičenje u zonama i finalni dio. Lovćen se godinama takmičio u srednjoj zoni i u više navrata učestvovao na završnim turnirima za prvaka Crne Gore.

Jedinstvena crnogorska liga formirana je 1970. godine i od tada je Lovćen njen standardni učesnik, gdje je bio među vodećim ekipama.

Lovćen je 1983.godine, uspio da se plasira u Prvu B saveznu ligu i bio njen učesnik, sa prekidima, do 1992. godine.

Od sezone 1992/93, Lovćen je igrao u Prvoj ligi SR Jugoslavije, da bi najveće uspjehe postigao u drugoj polovini devedesetih.

Tokom 1997. godine, Lovćen se prvi put plasirao u četvrtfinale prvoligaškog plej-ofa, a osvajanjem šestog mjesta 1998, uz plasman u plej-of, klub je prvi put izborio učešće u evropskim takmičenjima. U Kupu Radivoja Koraća, Lovćen je odmjerio snage sa italijanskim Virtusom, slovenačkom Krkom i izraelskim Hapoelom.

Najbolji prvoligaški plasman, Lovćen je ostvario 2001. godine, kada je uz skor 13-9 osvojio četvrtu poziciju.

U sezoni 2003/04, Lovćen je nastupao u regionalnoj Jadranskoj ligi.

KK Lovćen je bio viceprvak prvog šampionata nezavisne Crne Gore (2006/07), a iste godine nastupio je i u finalu Kupa Crne Gore.

Najuspješnija sezona bila je 2009/10. Uz novi nastup u finalu plej-ofa nacionalnog košarkaškog šampionata, tim sa Cetinja plasirao se i na final-four regionalne Balkanske lige u Sofiji. Nakon pobjede u polufinalu nad makedonskom Feni industrijom (81:74), Lovćen je u finalu poražen od domaćina – Levskog (65:77).

U sezoni 2013/14 odlučeno je da se uspostavi potpuno novi koncept i da novi tim čine mladi i perspektivni igrači. Tim Lovćena je najmlađi u takmičenju, a prosečna starost 18,7, znači jaku želju i volju za napretkom i dokazivanjem. Osporavan na početku sezone, mladi tim je pokazao želju i upornost, kao i da se na njega mora ozbiljno računati u budućnosti, što potvrđuju i rezultati.

Dvorana: SRC ''Lovćen'', Obilića poljana bb. Cetinje. Kapacitet: 1.500.

Share this post
FaceBook  Twitter  
KK Lovcen on Facebook